Wat is hypnotherapie?

Eenvoudig gezegd is hypnotherapie een belangrijk regulier therapeutisch middel, waarmee zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid van mensen kan worden bevorderd. Als middel is deze therapievorm minder bekend dan reguliere psychotherapie.

Hypnotherapie maakt gebruik van een toestand van veranderd bewustzijn (trance), waarin de cliënt zichzelf (dus nooit willoos!) heeft gebracht. In deze toestand is diegene die onder hypnose is, sterk op de eigen binnenwereld (de beleving van, met en in zichzelf) gericht. De trancetoestand zorgt ervoor dat de cliënt gevoeliger is voor suggesties van mij als therapeut en minder gevoelig is voor de geluiden en invloeden van buitenaf. Dit komt in feite door een betere en diepere concentratie.

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van psychotherapie.

Het is een verbale therapie, waarbij de trance gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Je bereikt zo delen van jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang tot hebt. Onbewuste processen worden bewust gemaakt, doordat de hypnotherapeut zich direct richt tot je onderbewuste. Lichamelijke processen kunnen hierdoor bewust worden beïnvloedt. Met andere woorden worden vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam aangesproken. Maar denk ook aan het omgaan met emoties en het beter kunnen gebruiken van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. De therapeut helpt je op weg, de genezing doe je zelf.

Meer over hypnotherapie

Lees meer

Hoe gaat een behandeling?

De behandeling begint met een voorgesprek waarin jouw probleem zo breed mogelijk in kaart gebracht wordt. Aan de hand daarvan wordt de behandeling precies afgestemd op jouw klachten of problemen. Ieder mens is uniek en ieder probleem of klacht is uniek wat steeds vraagt om een andere werkwijze. Met vragen en suggesties begeleid ik je naar een soort trance, waarin je loskomt van je omgeving en alle aandacht kunt richten op jezelf. Je kunt dat vergelijken met je verliezen in een spannende film of helemaal opgaan in een boek en het is helemaal niet eng. In deze trance ontstaat ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent. Je houdt daarbij te allen tijde de controle en kunt de trance op elk moment doorbreken.

Hoe lang duurt een hypnotherapiebehandeling?

De duur van de behandeling hangt af van de complexiteit van je vraag of probleem. Een sessie duurt een tot anderhalf uur en vaak is één sessie al genoeg om sterke verbetering te zien! Bij ingewikkelder vragen of problemen zullen waarschijnlijk meer sessies nodig zijn.

Indicaties

Hypnose is o.a. inzetbaar voor;
- Stoppen met roken
- Depressie, Burnout, Fobieën / angsten (elke angst)
- Pijnbeheersing (Chronisch, kanker, migraine, herstel etc.)
- Slaapproblemen, dromen, bedplassen, apneu
- Anorexia. Boulimia, Obesitas, etc.
- Diabetes, reuma, artritis, tumoren, psoriasis etc.
- Verslavingen (b.v. alcohol, gokken, soft- en hard drugs etc.)
- Zelfvertrouwen, zelfbeeld, omgang met anderen
- Schildklier-, oedeem-, lymfe- nier- hart- darm- en leverproblemen
- Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), Fybromyalgie
- Prikkelbaar darmsyndroom (PDS)
- Stress en stress gerelateerde problemen
- Allergieën, huidaandoeningen, blozen/rode vlekken
- Motivaties, innerlijke rust, stotteren, nagelbijten
- Multiple Sclerose, Parkinson, dyslexie, epilepsie
- ADHD, ADD, concentratieproblemen
- Tandartsproblemen (o.a. bloedingen, vrees/angst, pijn)
- Bacteriële en virale aandoeningen, Ontstekingen.
- Ziekte van Lyme, Crohn, Kahler, Graves, Huntington, Pfeiffer etc.
- Zelfbeeld, jaloezie, depressie, vertrouwen, faalangst
- Menstruatie- en hormonale issues, vaginisme, overgangsklachten
- Prestatieverbetering (sport, werk etc.) - Beslissingen maken, crisisbeheersing, zelfvertrouwen
- Relatieproblemen (voor/na relatie, impotentie, seks, libido)
- Trauma verwerking, leren genieten
- Irritaties, liegen, stelen, zelfpijniging, vergeving
- Schuldgevoelens, writers-block
en nog vele zaken meer...

Misverstanden

Over hypnose bestaan erg veel misverstanden. Hypnose is niets magisch. Als hypnotherapeut hebben we niets met occulte of paranormale zaken te maken. Er is absoluut geen sprake van bijzondere krachten of gaven van de therapeut. Tijdens de trance kan je nooit worden gedwongen iets te doen wat je zelf niet wilt, je blijft in hypnose altijd in control! Geen enkele hypnotiseur kan je dingen laten doen die je echt niet wilt. Mensen die met een hypnose show meedoen hebben van te voren met de hypnotiseur afspraken gemaakt en weten dat ze een kip of hond na gaan doen. Als register hypnotherapeut gebruik ik de hypnose als therapie om mensen te helpen met hun problemen en zal ik deze afspraak iedere sessie weer opnieuw met mijn cliënt(e) maken.