Innerlijk gevoel

Met luisteren naar je gevoel wordt het innerlijke “stemmetje” bedoeld dat je iets influistert, ook wordt het wel eens het onderbuik gevoel genoemd. Waar het stemmetje vandaan komt en of het betrouwbaar is, weet je vaak niet.

Als je niet lekker in je vel zit en je bent om wat voor reden uit balans, dan vertrouw je dat stemmetje niet meer en voel je je onzeker. Onzekerheid heeft een sterke invloed op het luisteren naar je gevoel. Door die onzekerheid vertrouw je niet of nauwelijks meer op je innerlijke gevoel, en op deze manier wordt de onzekerheid alleen maar erger. Hoe sterker iemands vertrouwen is in zichzelf, des te meer vertrouwt men op het gevoel. En dan heb ik het natuurlijk over het echte zelfvertrouwen en niet het machozelfvertrouwen want dat is een schijnzelfvertrouwen. Werken aan je zelfvertrouwen zal er voor zorgen dat je steeds vaker naar jezelf durft te luisteren, wat uiteindelijk een vooruitgang voor je betekent. Over het algemeen is je eigen innerlijke gevoel zeer betrouwbaar.

Confrontatie met eigen emoties

De confrontatie met je eigen emoties is een van de moeilijkste opgaves die ‘n mens aan zichzelf kan opdragen. Hoe moeilijk dan ook, zo’n confrontatie met je eigen gevoelens is ook een kans om jezelf als mens te ontwikkelen. Het toegeven dat we een probleem hebben is op zich al een grote stap.

Emoties, je krijgt ze gratis bij je geboorte. Het zijn signalen die je vertellen hoe het met je is. Emoties kunnen verdeeld worden in vier primaire emoties: bang, boos, blij en bedroefd. Andere emoties zoals jaloezië, afgunst, medelijden, wrok of schaamte zijn samengestelde (secundaire) emoties omdat er denken aan te pas komt. Het gebeurt dus niet onbewust. Primaire emoties zijn er al op jonge leeftijd, en dat is niet zonder reden. Ze hebben een probleem oplossende functie. Door te luisteren naar je gevoelens kom je te weten wat je nodig hebt. Iedere emotie heeft zijn functie.

Emoties kunnen verdeeld worden in vier primaire emoties:

Bang

Bang is de emotie die gekoppeld is aan de toekomst. Het is een gevoel bij een gedachte die bij je opkomt, of als er zich een ongewenste situatie aandient. Een situatie die je niet wilt, die je pijn doet of bedreigt. Wanneer je dus angst voelt is dat een teken om in actie te komen om te voorkomen dat dat gebeurt.

Boos

Bedroefd (verdrietig) zijn is gekoppeld aan het verleden. Verdriet is een proces van het aanvaarden van een ongewenste situatie, waar je niets meer aan kunt veranderen. Door het verdriet in volle omgang te voelen en te verwerken maak je ruimte voor iets nieuws.

Bedroefd

Bedroefd (verdrietig zijn) is gekoppeld aan het verleden. Verdriet is een proces van het aanvaarden van een ongewenste situatie, waar je niets meer aan kunt veranderen. Door het verdriet in volle omgang te voelen en te verwerken maak je ruimte voor iets nieuws.

Blij

Blijdschap is tijdloos. Alle bovenstaande emoties hebben te maken met ongewenste situaties. Blijdschap geeft aan dat je je lekker voelt, goed in het leven staat en vrede hebt met de loop der dingen.

Hypnotherapie in praktijk

Hypnotherapie is een belangrijk regulier therapeutisch middel, waarmee
zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid kan worden bevorderd.